neljapäev, 27. september 2007

Anoreksia on moes e. mõistus koju läbi shokiteraapia


See, mis ei ole õnnestunud arvamusartiklitena, õnnestub loodetavasti läbi shokiteraapia. Just sellesse usuvad anoreksia vastu võitlejad, kes on Milano moenädala ajal tänavad täis kleepinud anorketikust näitlejanna reklaame. Moemaja No-lita reklaamidel olev 13-aastasest alates anoreksia all kannatav Isabelle Caro on 27-aastane, 165cm ja kaalub 32 kilo.

Kuigi ettevõtmine on äratanud ümber maailma väga palju tähelepanu, ei ole mitte kõik kindlad, et see teenib lõpuks head eesmärki. Isegi anoreksia vastu võitlemise ühenduse juht kardab, et reklaamid pigem innustavad niigi problemaatilisi neiusid veelgi rohkem pingutama.

Fotod on pildistanud Bennetonis fotodeks tuntuks saanud skandaalne Oliviero Toscani.

Tahaks rõhutada, et statistika kohaselt on anoreksia peale astmat järgmine suurim surmade põhjustaja noorte naiste seas- u. 19-20% põdevatest sureb ja Eestis on anorektikuid väidetavalt ligi 4000.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eile šokeeris sama pilt ka Delfu lugejaid. See ei aita küll kuidagi anoreksiast vabaneda, sest tegemist on emotsionaalse intelligentsuse puudujäägiga: inimene, kes ei erista enda tundeid nagu viha,hirm jne tõlgendab kõike näljana. Anorektikud üritavad nälgides kontrollida maailma ja enda emotsioone, buliimikud ning tüsedad ahmides ja ülesüües. Alustama peaks ikka hoopis põhjusest, mitte tagajärjest.

27. september 2007, kell 13:34
Ingrid ütles ...

Ei, anoreksikut ei aita praktiliselt miski, aga nende järgijaid küll.
Millegipärast ei tunneta kõhn inimene oma kõhnust üldse. Tean seda, sest olen elu aeg olnud kõhn teiste meelest.
Kui aga normaalsele, kõhnale inimesele hakkavd psüühikat rõhuma mingid patoloogiat ülistavad trendid, siis läheb noor inimene kergesti liimile.
Öeldakse, et süües kasvab isu. Selles on sees suur tõde.
Samamoodi, aga vastupidiselt toimib reegel,et mida vähem sööd, seda vähem tahad. Seda teavad paremini rääkida need, kes on teinud pikki paastukuure.

27. september 2007, kell 15:02
Anonüümne ütles ...

Ja kas inimene, kes niikuinii antud haiguse küüsis vaevleb, seda pilti vaadates näeb sedasama, mida näeb inimene, kellel puudub söömisprobleemid?

Kuna peeglisse vaadates ta ju seda ei adu.

27. september 2007, kell 15:11
Ingrid ütles ...

Ei, anoreksiat põdev inimene ei reageeri sellele pildile nii nagu terve inimene. Talle ei lähe see enam korda.

27. september 2007, kell 15:43
Anonüümne ütles ...

See anorektik näeb välja väga jube. Tal on ju suur kõht. Imelikult suur alakõht.
Samas võib meil tekkida ka uus probleem, nimelt võõrutusravikliinikud. Paljud staarid on seal käinud ja nende fännidele võib see ka mõjuda. Ma tean natukene seda omast käest, sest Just!is olid Allegra Versacest pildid, Versace on enmus ajast minu lemmik olnud, ning ta meeldib mulle ja ta on ka anorektik ja ma olen juba suht kaua mõelnud, et tahaks kunagi minna rehab'i, tahaks teada milline seal on. Ükspäev arutasin seda asja oma klassiõega ja ma sain kolm asja, millega oleks nõus sinna minema. Need on narkootikumid, anoreksia ja alkohol. Millegi muuga sinna vist ei olegi võimalik minna. Samas on need kolm kõige aktuaalsemad asjad maailmas praegu.

29. september 2007, kell 12:49
 

©2009MILANA PÄEVIK | by TNB