esmaspäev, 30. juuli 2007

Kas ka teie laps unistab näljasurmast?


Meedias on juba tükk aega käinud vaidlus moemaailma standardite ja nõumiste üle. Kas surnuks nälgida on normaalne? Kas alaealisi modelle pesurelaamides kasutada on eetiline? Kust läheb piir?

Viimasel ajal on välismaa meedias taas tärganud aktiivne diskussioon teemal, kus peaksid minema moemaailma normid. Kaks peamist vaidlusteemat on ideaalsete naisekeha mõõtude määratlemine ja lapsmodellide kasutamine. Enamus maailma disainereid teeb oma riiete näidiseksemplarid kurikuulsale mõõdule size 0. Size zero tähendab üle 175 sentimeetristel naistel riietesuurust u. 32, seega tavaliselt ka ebatervislikult madalat kehamassi indeksit ja mõõtusid u. 80/60/86. Mõõtudelt on size 0 või isegi aeg-ajalt Size 00 näiteks Victoria Beckham, kelle mõõdud on 80/58/73, mis võrdub 7. aastase lapse kehaga. Rõhk ei ole samas mitte sentimeetritel, vaid sellel, et tavaliselt tähendab ka nii peenike olemine äärmiselt ebatervislikku toitumist ehk organismi tihti püsivat kahjustamist.
Kuigi on selge, et mõned naised ongi väga hea ainevahetusega ja loomult väga peenikesed, on nad siiski äärmised erandid. Samas on kogu moetööstus ehitatud üles neile eranditele ja nendele vastamine põhjustab võimatu ja ohtliku surve üljäänutele. Mis kõige murettekitavam, moemaailm ei ole eraldi maailm. See on maailm, mis loob ettekujutuse ilust ja välimusest. See on maailm, mis meid läbi ideaalide mõjutab juba väikesest peale. Minu 11-aastane õde tahab olla nagu Paris Hilton. Ta sööb, aga vähem kui võiks. Minu endise ülemuse 12-aastane tütar oli buliimiaga 6 kuud tilgutite all kuna uskus, et on liiga paks. Just nimelt uskus. Tugevemad inimesed suudavad absurdsetele nõudmistele vastu panna. Oleks ju tore, et kõik riided istuksid, aga kui selleks tuleb kahjustada kogu oganismi, riskida südamerabanduse ja lastetusega, siis pole see seda lihtsalt väärt. Kasvueas lastel on raskem mõsta tegu ja tagajärge kui Nicole Richie postrid on seinal. Ja kuidas saadakse peenikeseks? Kasvueas isegi mitte läbi tervisliku toitumise ja toitumise jälgimise vaid kõige otsesemalt läbi nälgimise. Pseudoprobleem? Vaevalt. Igal 4-5 USA lapsel on mingis staadiumis buliimia või harvemini anoreksia. Mõlemad on vaimsed haigused ja kumbagi ei mõelda ise välja. Mõlemad tekivad läbi ühiskonna ideaalide jälgimise. Just kasvu- ja noorukieas on see kõige tähtsam ja just siis ka kõige ohlikum. Piiratakse tavaliselt oganismile vajalikke aineid nagu raud, tsink ja kaltsium, tekkivad kasvu ja areguprobleemid, õppimis- ja keskendumisraskused ja meeleolumuudatused (http://www.4woman.gov/faq/Pix/anorexiafaqdia06.jpg) . See omakorda põhjustab probleeme koolis edasijõudmisega ja inisuhetes. Samas pole enamusele sellise välimuse nagu Fashion TV-s saavutamine isegi võimalik ja kahju organismile on veel eriti mõttetuks. Lõputu pingutamine millgi nimel, mis pole saavutatav. Ja nagu Nicoe Richiegi ilmselt, peeglisse vaadates nad isegi ei näe, et on peenikesed vaid näevad igas olukorras, et on lootusetult paksud.
Väga raske on defineerida, mis on tervislik kehakaal või kehamassi indeks (BMI). Kehamassi indeks ei võta muude puudujääkide kõrval ka paraku arvesse rasva ja lihase suhet kehas. Samas algas kogu spekulatsioon modellide kehakaalu teemal just kehamassiindeksist - eelmisel aastal keelati Madridi moenädala raames kasutada modelle, kelle kehakaaluindeks oleks alla 18, mille on maailma terviseorganisatsioon WHO defineerinud tervisliku kaalu piiriks. See tähendaks, et 175cm pikkuse juures peaks kaaluma 55 kilo. Iseenesest mitte võimatu ja kena. See küll diskrimineeriks loomulikult hea ainevahetusega ja väga saledaid neiusid, aga parem diskrimineerida neid, kui kõiki ülejäänusid plus meie ideaale järgivat järelkasvu, keda on väga palju rohkem kui loomulikult peeneid modelle. Ja kui keegi proovib öelda, et modellid ongi enamuses looduslikult nii kõhnad, sii andke andeks miks neid järjest nälga sureb. Miks siis esinevad just moeaailmas esinevad kõige rohkem või just moemaailm põhjustab otseselt ja kaudselt anoreksiad, buliimiad jms.? Enamus on niisama kõhnad? Bullshit. Sellisel juhul peaks see vähegi tavaeluga korreleeruma, sest ega kõik peenikesed kohe moellideks ei lähe ega saa, aga kui palju size 0 me näeme tavaelus tänaval, poekassades, raamatukogudes. Täiskasvanud inimene saab üldjuhul olles 175cm kaaluda vaid 40-50kg ainult väga piiratud toitumise või väga suure energiakulutusega, mis on mõlemad kahjulikud. Muud väita, nagu väitis ka üks Eesti naisteajakiri, vist Stiil, on vastutustundetu. Fakt. Kokkuvõte? Normaalne peenike mitte haiglaselt kõhn kena moemaailma standardiks. Size zero sucks.

(pildil laulja Amy Winehouse "enne ja pärast")

8 kommentaari:

Hundioru Nirti ütles ...

See Amy Winehouse before-after on ju suheliselt hirmus - vasakpoolsel pildil on mingi inetu kõrend, parempoolsel pildil aga sihvakas ja seksikas naine.

Aga teema on aktuaalne... Kui me ette ei vaata, siis langeme ka ise selle küüsi, et päevane toit on 2 viilu täisteraleiba, 2 õuna ja 2 klaasi keefiri...

30. juuli 2007, kell 11:34
Anonüümne ütles ...

Modellindus ei mõjuta ainult naisi. Hiljuti lugesin artiklit, milles oli uuritud mehi erutavaid faktoreid ning tuleb välja, et on juba terve hulk mehi, kes polegi võimelised erutuma teistsuguste naiste peale kui need superkõhnad modellid, sest meedia mõjul on nende alateadvusse kinnitunud selge ilumudel.

30. juuli 2007, kell 15:34
Anonüümne ütles ...

Kas Sina ise oled nn õnnistatud saleda figuuriga või pead selle nimel vaeva nägema ning mõnedest asjadest siiski loobuma?

30. juuli 2007, kell 16:56
Milana ütles ...

Kindlasti on ka õnnistatud saleda figuuriga (175cm ja kui söön täiesti mida tahan, siis üle 58kg lihtsalt ei lähegi), aga, et püsida 54kg ringis, tuleb ikkagi jälgida. Palju vett, vähem kahjulikke rasvasid ja magusat. ÕNNEKS samas ei ole nagunii magusaarmastaja.
Igal juhul ise olen kindel tervisliku toitumise mitte organismi kahjustamise järgija. Tervise suhtes kompromisse ei tee - söön ja liigun mõistlikes kogustes.
(vt. tervisliku toitumise sarja)

30. juuli 2007, kell 17:00
Milana ütles ...

Kes kirjutas kommentaari, et see on vanemate endi süü, palun kirjutada veel kord. Täiesti kogemata panin reject mitte accept.

30. juuli 2007, kell 19:30
Unknown ütles ...

Teate seda uut saadet "Eesti versus Jõekalda"? Sattusin seda poolkogemata vaatama ja mul tekkis küsimus, et miks seal kõikide võistlejate kaalud peab avalikustama. Mina küll ei tahaks, et terve Eesti teaks minu kaalu...
Jah, kõhnad modellitüüpi naised on tihti kaunid, kuid samuti tuleb hinnata kurvikamaid naisi ;)

14. oktoober 2007, kell 19:58
Unknown ütles ...

See kõik on ikkagi peas kinni. Kui endale järjepidevalt sisendad, et oled paks siis varsti näedki peeglist hoopis teist pilti kui päriselt on. Ja kui teised väidavad vastupidist siis nad järelikult valetavad, eks.
:(

28. juuli 2009, kell 15:20
Christinaaa ütles ...

Ma ise ei võta ka üle 57 kilo juurde kui ma isegi terve päev või nädal rämpstoitu söön. (Olen 172 pikk) Praegult kaalun 54 . Olen päris noor ka veel ja toitumine on mul ka juba suhteliselt ära rikutud :D

30. november 2009, kell 20:47
 

©2009MILANA PÄEVIK | by TNB