teisipäev, 10. juuli 2007

Tervislik toitumine versus modellid versus McDonalds II



Täna siis tervislikust toitumisest. Iseenesest on see vaid valiku küsimus, võimalusi on praktiliselt alati. Kuigi, tuleb tunnistada, et kõige absurdsem olukord oli ühel maailma tippmodelli võistlusel, kus peasponsoriks oli McDonalds. Söö mida tahad, kõik on ebatervislik.

Ma saan aru küll, et McDonaldsi meelest oli mõte hea – „vaadake, isegi meie hamburgerid ei suuda modellifiguuri ära rikkuda”, aga tulemus oleks olnud äärepealt vägagi pöördvõrdeline. Kui võistlus oleks kestnud kolme nädala asemel üle kuus, siis oleksime me olnud teleshopi halvad reklaamid „modellid enne McDonaldsit” ja „modellid McDonaldsi 5 lisakiloga”, ja seda ainult kuu ajaga!

Igal juhul on tervislikult toitumine ainult vaevumise ja otsustamise küsimus. Alustaks sellea, et tuvastaks oma praeguse seisukorra, vajamineva kalorite hulga, kalorikulutuse ja sisalduse. Seejärel mõtleks, kuidas annab neid optimeerida.

Ilmselt parim kaalu/pikkuse suhte näitaja on BMI ehk kehamassiindeks, mida saate mõõta siit: http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm . Normaalne indeks on 18,5-24,9. Normaalne modelliindeks 17-18,5 ja alla selle läheb juba igati kahtlaseks. Visuaalselt võib-olla on ka 16 kena aga tervislik see enam kindlasti pole.

Edasi tuleks mõõta ära teile ajalik päevane kalorite hulk, sest kindel on lihtne tõde – tuleb kulutada rohkem kui sisse sööte. Samas mõte, et söö ühe haburgeri ja teen tunnikese rohkem trenni ei toimi – üks McDonaldsi hamburger sisaldab ligi 460 kalorit, samas kui tund keskmise intensiivsusega aeroobikat kulutab vaid ligi 150 kalorit. Keskmine dieedil oleva inimese kalorivajadus on kuskil 1500 kalorit päevas. Samas oleks hea teada oma täpset vajadust sõltuvalt kaalust, pikkusest jms. Siit leiate abivahendi, mis arvutab teile päevase kalorivajaduse. http://www.calorie-count.com/calories/calories-burned.php?metric=1 . Tähendab lihtsalt öeldes, et dieediks oleks vajalik rihtida 200-400 (mitte üle selle) kalori võrra alla saadud numbri.

Inimene kulutab oma päevas ligi 60% vajaminevatest kaloritest eluliselt vajalikeks tegevusteks – hingamine jms. Samas kulutame ka magades ja magamine on vajalik, et ainevahetus püsiks normaalne ning organism ei hakkaks energiat alleshoidma ehk ei läheks kokkuhoiurezhiimile. Huvitav kalkulaator erinevatele tegevustele kuluvast energiast on siin: http://www.calorie-count.com/calories/activities.php . Siit tabelist on näha, et näiteks tunniajase jooksmisega võib lubada endale juba ühe Snickersi. Samas aga jäävad kulutamata need kalorid, mis te tavaliste söökidega sisse sööte ja mida tuleks kulutada allavõtmise eesmärkidel. Dilemma ?

Homme tervisliku toitumise programm ehk põhitõed liikumise ja toitumise kohta.

5 kommentaari:

K ütles ...

seda kalorite arvestust..kuidas ma seda arvutan...kui seal on inchid a ma ei oska cm nendesse arvutada :$ :)

11. juuli 2007, kell 08:58
Milana ütles ...

Kui pead silmas vajaminevate kalorite arvestust, siis see peaks olema link otse meetri süsteemile: http://www.calorie-count.com/calories/calories-burned.php?metric=1
Seal on valida 2 süsteemi - English ja Metric. Leidsid?

Iseenesest
1 inch = 2,54 cm
1 foot = 30,48 cm
1 lbs = 453,6 grammi

11. juuli 2007, kell 10:10
K ütles ...

jah leidsin aitäh! :)

11. juuli 2007, kell 16:02
Anonüümne ütles ...

kommin küll praegust blogi aga tegelikult lugesin kõiki! Väga hästi kirjutatud.Pean silmas just sõnaseadmist ja oskust meeleolu edasi anda.Loodan,et selle 5a pärast (mida sa mainisid,et praegune karjäär lõpeb) on oodata Sinult,et otsustad kirjaniku karjääri heaks!
Soovitaksin veel dieedi juurde seda,et kaloreid märkides märkige ära ka süsivesikud,rasvad,valgud,kiudained ja suhkur mida päevas ära sööte (samuti on võimalik neid välja arvutada enda jaoks raamat "Ahtriprojekt" näiteks aitab seda väga kenasti teha! Siis on selge,et kui ma söön oma 1200 kcal päevas dieedi olles siis tulevad need ka kiudainetest ja valkudest - süsivesikud ja rasvad aga moodustavad väiksema osa!
Teema,

18. juuli 2007, kell 07:45
Milana ütles ...

Rõõm kuulda, et lugesid, äitäh :) Kui nõudlust oleks, siis võiksin juba praegu natuke freelancida kirjanikuna :)

VÄGA nõus sellega "süsivesikud,rasvad,valgud,kiudained ja suhkur mida päevas ära sööte", ise jälgin suures osas just eid alati. Oligi plaanis järgmises kolumnis rääkida natuke toidusiltidest rääkida.

18. juuli 2007, kell 11:56
 

©2009MILANA PÄEVIK | by TNB